Naam & Locatie

Het vlot van een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger 
Kon-Tiki is vernoemd naar het vlot waarmee de hedendaagse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl een historisch reis over de Stille Oceaan maakte. Op 28 april 1947 voer deze nieuwsgierige Noor met zijn vlot vanuit Peru westwaarts de Stille Oceaan op. Hij wilde weten of bewoners van Zuid-Amerika dik veertien eeuwen geleden de oceaan waren overgestoken en zich op de Polynesische eilanden hadden gevestigd. Daarom bouwde hij een vlot, zoals de Inca’s dat ooit ook bouwden. 

Prachtig en leerzaam avontuur 
Heyerdahl voer met zijn vijf metgezellen 101 dagen lang op het vlot en legde meer dan 8000 kilometer af over de Grote Oceaan. Op 7 augustus 1947 werd het vlot in de branding op een rif geworpen. De bemanning overleefde de schipbreuk en wist het gehavende vlot grotendeels in veiligheid te brengen op een Polynesisch atol. 

Voor ons telt dat Thor Heyerdahl een prachtig en leerzaam avontuur beleefde. Hij geloofde in zijn plan en was vol goede moed, aan de uitvoering begonnen. Onderweg was het spannend geweest, maar hij had ook veel geleerd. Bij elk nieuw probleem had hij zich afgevraagd: hoe pakken we dit aan? Zijn teamgenoten hadden allemaal even hard meegedacht en ideeën ingebracht. Iedereen had zijn eigen talenten en kennis ingezet om verder te komen.  

Kon-Tiki aan het stuur van je eigen avontuur 
Wij hebben onze school naar dat Noorse Incavlot genoemd, omdat het verhaal erachter precies bij ons past. Leren op onze school is als een avontuurlijke reis. Je gaat op weg omdat je iets wilt weten. Je maakt een reisplan, je bedenkt wat je nodig hebt, je overlegt met je reisgenoten en je verdeelt de taken. Onderweg geniet je van ontdekkingen en vergezichten. Soms zit je in de mist of loopt je vast. Bij tussenstops ontmoet je interessante mensen van wie je net zoveel leert als van je reisgenoten. Zo gaat het ook op school: je leert samen van je avonturen, met vallen en opstaan. 

Samen in De Bron. 
Kon-Tiki bestaat sinds 2009 en zit in het verzamelgebouw ‘De Bron’ Dit gebouw delen we met: de openbare basisschool Atlantis, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van Partou, Villa Vathorst, De Baron (welzijn en cultuur) en Versa (jongerenwerk). Een deel van het gebouw (De Oever) staat aan de rand van een grote vijver, het andere deel (Het Eiland) staat ín de vijver. De delen zijn op de verdiepingen met elkaar verbonden. In het gebouw op de oever is ook een sportzaal en een theaterzaal (de Herzbergerzaal). De groepen van de onderbouw zitten in het Eilandgebouw, op de begane grond en op de eerste etage. Vanuit de lokalen kijken de kinderen uit over het water en het Bronpark. De midden- en bovenbouw zitten op de eerste etage in het Oevergebouw. Kinderen en leerkrachten geniete iedere dag van de mooie ligging aan het water. De binnenruimte is door de lichtinval en warme kleuren heel sfeervol. 

Herman Hertzberger is de architect 
Het gebouw is ontworpen door de architect Herman Hertzberger. In zijn werk stelt hij de gebruikers van zijn gebouwen en de relaties tussen hen centraal. Met zijn ontwerpen stimuleert hij ontmoetingen tussen de gebruikers van het gebouw en de omgeving. Dat past heel goed bij onze wens om een ‘ontmoetingsschool’ te zijn. Hertzberger heeft in zijn loopbaan vele scholen ontworpen. Volgens hem kun je een school vergelijken met een stad, beide zijn uitdagend, inspirerend en uitnodigend. Op school leer je samenleven! 

Interesse?

Bezoek onze school!