Naam & Locatie

Onze naam

Onze school is vernoemd naar het vlot waarmee de hedendaagse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl een historisch reis over de Stille Oceaan maakte.

Een avontuur
Op 28 april 1947 zeilde een nieuwsgierige Noor vanuit Peru westwaarts de Stille Oceaan op – op een vlot. Hij wilde weten of bewoners van Zuid-Amerika veertienenhalve eeuw eerder de oceaan waren overgestoken en zich op de Polynesische eilanden hadden gevestigd. Daarom had hij een vlot gebouwd zoals de Inca’s dat ooit bouwden.

Ruim zeventig jaar later weten we dat Thor Heyerdahl, zijn team en het vlot Kon-Tiki (na 101 dagen zeilen) strandden op een Polynesisch atol – en dat de bevolking van Polynesië hoogstwaarschijnlijk afstamt van Aziaten.

Voor ons telt dat Thor Heyerdahl een prachtig en leerzaam avontuur beleefd had. Hij had in zijn plan geloofd en was vol goede moed, aan de uitvoering ervan begonnen. Onderweg was het af en toe spannend geweest, maar hij had ook veel geleerd, doordat hij zich bij elk nieuw probleem had afgevraagd: Hoe pakken we dit aan? Zijn teamgenoten hadden even hard meegedacht en ideeën ingebracht, ieder naar eigen talent en naar waar hij verstand van had.

Basisschool Kon-Tiki
Wij hebben onze school naar dat Noorse Incavlot genoemd, omdat dit verhaal precies bij ons past. Leren op onze school is als een avontuurlijke reis. Je gaat op weg omdat je iets wilt weten, je maakt een reisplan, je bedenkt wat je nodig zult hebben, je overlegt met je reisgenoten, je verdeelt taken, je geniet onderweg van ontdekkingen en vergezichten, maar soms zit je ook in de mist of loop je vast. Bij tussenstops ontmoet je interessante mensen van wie je net zo veel leert als van je reisgenoten. Zo gaat het ook op school: gaandeweg, met vallen en opstaan, leer je samen.

Onze locatie

Verzamelgebouw De Bron
Kon-Tiki ‘woont’, net als de openbare basisschool Atlantis, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van Partou, met Villa Vathorst en de Baron (welzijn en cultuur) en Versa (jongerenwerk), in verzamelgebouw De Bron. Een deel van het gebouw (De Oever) staat aan de rand van een grote vijver, het andere deel (Het Eiland) staat ín de vijver. De delen zijn op de verdiepingen met elkaar verbonden. In het gebouw op de oever is ook een sportzaal en een theaterzaal (de Herzbergerzaal). De groepen van de onderbouw zitten in het Eilandgebouw, op de begane grond en de eerste etage. Vanuit de lokalen kijken zij uit over het water en het Bronpark. De midden- en bovenbouw zitten op de eerste etage in het Oevergebouw. We genieten iedere dag van de mooie ligging aan het water. De binnenruimte is sfeervol door lichtinval en warme kleuren.

Herman Hertzberger
Het gebouw is ontworpen door de architect Herman Hertzberger. In zijn werk stelt hij de gebruikers van zijn gebouwen en de relaties tussen hen centraal, met zijn ontwerpen wil hij ontmoetingen stimuleren – dat past bij onze wens een ‘ontmoetingsschool’ te zijn. Verder ontwerpt hij zijn gebouwen zo dat de ruimtes erin op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Ook voor de buitenkant van gebouwen heeft hij aandacht, die moet contact maken met de ruimte om het gebouw heen.

Hertzberger heeft in zijn loopbaan vele scholen ontworpen. Volgens hem kun je een school vergelijken met een stad, ze zijn allebei uitdagend, inspirerend en uitnodigend. Op school leer je samenleven!

Interesse?

Bezoek onze school!